بازاریابی شبکه ای و تجارت الکترونیک
فهم تفاوت بین طرح های هرمی و فروش مستقیم چند سطحی
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:25 | بازدید : 733 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

فهم تفاوت بین طرح های هرمی و فروش مستقیم چند سطحی

فروش مستقیم چند سطحی روشی است برای فروش کالا و خدمات از طریق توزیع کنندگان و مشتریان فعال. ملحق شدن به یک شرکت فروش مستقیم چند سطحی مستلزم این است که توزیع کننده در امر توزیع کالا و خدمات شرکت و همچنین معرفی مشتریان فعال دیگر به شرکت کمک کند و از محل سود حاصل از فروش مستقیم کالا ها و خدمات ، کمیسیون یا حق الزحمه دریافت کند. طیق توضیحات هیئت بازرگانی فدرال آمریکا ( به عنوان اولین سازمان دولتی در دنیا که این فعالیت را نزدیک به 40 سال پیش مورد بررسی قرار داد) ، طرح های هرمی ساختار صوری مشابهی دارند اما با عملکردی کاملا متفاوت. در دسیسه های هرمی اعضای شرکت کننده در اعضای عضوگیری یا وارد کردن دیگر اعضا پاداش می گیرند و عموما مسئله بازاریابی و فروش کالا یا خذمات در میان نیست. در اکثر کشور های دنیا فعالیت اینگونه شرکت ها ممنوع اعلام شده است. چرا؟ چون دسیسه های هرمی ناگزیر از هم میپاشند. دسیسه های هرمی، دیر یا زود در عضوگیری به بن بست می خورند و اکثریت افراد شرکت کننده سوای احتمالا افرادی که در راس هرم قرار دارند  پولشان را از دست می دهند.

 

در وب سایت رسمی هیئت بازرگانی فدرال آمریکا (www.ftc.gov) نکات زیر آمده است تا در شناسایی و اجتناب از دسیسه هرمی به افراد کمک کند:

 

1.        از هرگونه طرحی که در اعضای عضوگیری بیشتر به شما کمیسیون می دهد اجتناب کنید

 

2.        از طرح هایی که از افراد جدید می خواهند بابت فهرستی از اقلام گوناگون هزینه های گزاف بپردازند، بپرهیزید

 

3.        از طرح هایی که وعده درآمد خوبی می دهند یا مدعی فروش کالاهای معجزه آسا هستند،حذر کنید

 

4.        تحقیقو جستجوی شخصی را فراموش نکنید

 

5.        اسم و مشخصات شرکت مورد نظرتان را با دایره تجارت برترِ (BBB) نزدیک به محل سکونتتان در میان بگذارید، به ویژه اگر ادعاهای شرکت مورد نظرتان در خصوص درآمد یا محصولاتشان، بیش از حد غیر واقعی می نماید.

 

 

 

در اینجا سعی داریم با ارائه دو جدول که می تواند معیار مناسبی برای تشخیص باشد، به برخی عناصر و ویژگی های اساسی فروش مستقیم چند سطحی و طرح های هرمی غیر قانونی اشاره کنیم:

 
 
 
 
 

 

 

جدول شماره یک

 

عناصر یک طرح فروش مستقیم چند سطحی

آیا برنامه این نیاز را برآورده می کند؟

1-      یک شخص، شرکت، موسسه یا نهاد تجاری

 

 

2-      که وضعیت مالی و مکانی آن مشخص است

 

 

3-      ونیز

الف: بفروشد

ب: توزیع کند

ج: تامین کند

 

4-      برای رفع یک نیاز

 

5-      کالا یا خدمات را

 

6-      از طریق نمایندگان و بازاریابان مستقل

 

7-      در سطوح مختلف

 

8-      فروشندگان می توانند فروشندگان دیگر را جذب کنند

 

9-      پاداش اعضا نتیجه ای از موارد زیر است:

الف: فروش کالا یا ارائه خدمات

ب: سرمایه تولید شده توسط فروشندگان در سازمان فروش شما

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 جدول شماره دو

 

ویژگی های یک طرح غیر قانونی هرمی

آیا برنامه با این عناصر سازگار است؟

1.       یک طرح یا نقشه

 

2.       که یک عضو، برای ملحق شدن نیاز ها را در نظر نمی گیرد

 

3.       برای دریافت یا داشتن فرصت دریافت یا چیز دیگری

 

4.       که وابسته به معرفی اعضای دیگر به طرح باشد

 

 

 

نظرات


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


تصور غلط !
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:23 | بازدید : 716 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

تصور غلط !

قبل از هر چیز باید یک تصور غلط را در مورد حرفه بازاریابی شبکه ای و کالا و خدمات آن برطرف کنیم. این تصور غلط این است که : "بازاریابی شبکه ای آنقدر پرسود است که بحث کالا دیگر چندان اهمیتی ندارد و کافی است سازمان فروشی متشکل از افراد هدفمند بسازی و آنها هر چیزی را می فروشند"

اینچنین نیست! کلیفتون جالی، دکتر و استاد بازنشته ی دانشگاه و کسی که سابقه ی طولانی در ارائه مشاوره به شرکت های بازاریابی شبکه ای دارد، می گوید: " این نوع طرز تفکر موجب تصور کلاهبرداری در مورد این حرفه می گردد. اساس بازاریابی شبکه ای همیشه بر پایه ی کالاهای پر جذبه بوده است و هنگام ارزیابی کالاها باید مدام از خود پرسید که آیا چشمهای کسی با دیدن کالا ها برق می زند؟ آیا کالا منحصر به فرد است؟ آیا کالاهای شرکت توجه مرا به خود جلب کرده است؟ آیا کالای شرکت کالایی است که خودم هم از آن استفاده خواهم کرد؟ اگر اینطور نیست به دنبال فرصت دیگری باشید"

شاید شما با چنین جمله ای برخورد کرده باشید: " می دونم که شما می تونید هر چیزی رو به هر کسی بفروشید." عکس العمل یک توزیع کننده و مشاور حرفه با طرز نگرش مناسب این است که : " نه کاملاً اشتباه فکر می کنید، در آن صورت من یک کلاهبردار به حساب می آیم" یک متقلب درکی از ارزش های اخلاقی ندارد و فقط به فکر خودش است.

یک توزیع کننده و مشاور حرفه ای بازاریابی شبکه ای، کسی که می تواند بنای تجارتی را بگذارد، حقوق مشتریان را در نظر می گیرد و خواهان یک زندگی آرام است، کسی است که هیچ وقت کالایی را که خودش قبول ندارد به دیگری نمی فروشد. این نوع فروشنده معتقد است که در این رابطه دو نفره مشتری برنده تر است و می تواند این اطمینان را به مشتری هم بدهد. این نوع توانایی در بازاریابی شبکه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چون مخصوصا در کشور ما افراد بر اساس این تصور غلط که کیفیت کالا و خدمات مهم نیست فعالیت می کردند اما در حقیقت کیفیت کالا فقط مهم نیست بلکه حیاتی است !

منبع: mlmbook


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


دلایل پیوستن افراد به بازاریابی شبکه ای
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:19 | بازدید : 761 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

دلایل پیوستن افراد به بازاریابی شبکه ای

بازار یابی شبکه ای نیز مانند هر حرفه دیگر میتواند افراد شرور و کلاهبردار را در خود جای دهد و مانند هر کسب و کار دیگرمنجر به ورشکستگی و یا موفقیت شود.در طی 60 سال گذشته از ایجاد این حرفه به شکل امروزی شرکت های بسیاری با این شیوه ی توزیع کالا تاسیس شده اند.شمار زیادی فعالیت خود را در طی 2-3 سال اول متوقف کرده اند وشمار زیادی هم بعد از گذشت سال ها به فعالیت خود ادامه داده اند. تجربه و آمار و ارقام نشان داده است که بعد از ورود بازاریابی شبکه ای به هر کشور شمار زیادی از اقشار مختلف جامعه با سطح تحصیلات گوناگون به این حرفه روی آورده اند.در اینجا لازم است به بررسی دلایل پیوستن افراد به این حرفه پرداخت . کارشناسان معتقدند که بازاریابی شبکه ای بنا به دلایل زیر موجب جذب افراد میشود:

کسب درآمد اضافی :

حتی در کشورهایی که به لحاظ اقتصادی قوی هستند بسیاری از مردم نیازمند درآمد اضافی میباشند. تاد اسمیت ،بازاریاب شبکه Rexall Show case Internatioanl   که فروشنده انواع محصولات بهداشتی و غذایی است میگوید که : بیشتر مردم به علت بالا بودن هزینه ها ،در پایان ماه چیزی برایشان باقی نمانده که خرج بسیار دیگری از هزینه ها را پرداخت کنند و از آنجا که شغل تمام وقت جوابگوی تمام نیازشان نیست، در کنار آن به کسب و کار پاره وقت می پردازند. بازار یابی شبکه ای به علت پایین بودن ریسک، عدم نیاز به سرمایه گذاری و پتانسیل درآمد بالایش همیشه مورد توجه این دسته از افراد قرار گرفته است.

رضایت شغلی :

طبیعت انسان به گونه ای است که هم از فعالیتی که خوشایندش نباشد فرار میکند و هم به دنبال پول است. بسیاری معتقدند که در بازاریابی شبکه ای سالم افراد به هر 2 این خواسته ها میرسند. گذشتن از هر دو خواسته در کنار هم کار سختی است. کلی داوند اهل هاوایی میگوید : در غیر از این حرفه کجا میتوان شغلی را تصور کرد که در ازای کمک به عرضه کالا ها و خدمات بیش از آنچه توقع دارید به شما برگرداند؟ او و شوهرش که هر دو نظامی هستند در شرکت enviro – tech  به کار بازاریابی مشغولند و درآمدشان را مدیون محصولی هستند که بدون نیاز به آب اتومبیل ها را میشوید.

وقت :

به این علت که این حرفه مکان ثابت و مشخص برای فعالیت فرد ندارد و یک شغل خانگی محسوب میشود و با کار کردن در خانه میتوان بیش از میزان لازم وقت داشت و دیگر نیاز به رفت و آمد بین خانه و محل کار نیست. طبق نظر سنجی های مجلهمانی 64 درصد   آمریکایی ها و 68% زنان در این نظر سنجی گفته اند که اگر قرار باشد بین پول و وقت بیشتر یکی را انتخاب کنند ، وقت را انتخاب میکنند. مجله سبک زندگی با فروش مستقیم چند سطحی در اظهار نظری راجع به این نظر سنجی گفته است که این میل شدید به کسب وقت بیشتر ممکن است به نحو روز افزونی کارگران ناراضی را به بازاریابی شبکه ای سوق دهد. 

کالا و خدمات :

کالا و خدمات ارائه شده در این تجارت جذابند و مردم را به این حرفه جذب میکنند. غالبا در فروش مستقیم چند سطحی کالاها و خدمات جدید به مردم ارائه میشود. نمونه بارزش کارت های تلفن است . همانطور که میدانیم میتوان این کارتها را با قیمت مناسب از فروشگاه ها تهیه کرد . این کارت ها را فروشندگان این حرفه وارد بازار کرده اند. هیلتون جانسون میگوید: مردم تجربه خوبی از محصولاتی دارند که ابتدا از طریق فروش مستقیم چند سطحی معرفی شده است و نهایتا شیفته آن میشوند. آنها میتوانند همه را از تجربه شان آگاه کنند و در طی این کار تجارتشان را هم میسازند.

میل به تشویق شدن و مورد قدردانی قرار گرفتن :

میل به تشویق شدن و مورد قدردانی قرار گرفتن یکی از بزرگترین دلایل ترغیب کننده ای است که مردم را به بازاریابی شبکه ای سوق میدهد و وقتی مردم با وجود کار طاقت فرسایی که میکنند از انها قدردانی نمیکنند به دنبال کار دیگری میروند که این نیاز را برآورده سازد.بازاریابی شبکه ای به خوبی به این نیاز پاسخ میدهد و از افراد قدردانی میکند. به همین دلیل است که شرکتهای فروش مستقیم چند سطحی جلسات سالانه برگزار میکنند تا از توزیع کنندگانشان در مراسم عمومی قدردانی کنند.

 

رشد شخصی :

عامل انگیزه بخش دیگر که افراد را به سمت این حرفه می کشاند، رشد شخصی می باشد. تجربه نشان داده که افراد برای کسب موفقیت در این حرفه نیاز به افزایش توانایی فردی و رشد شخصی دارند. افزایش روابط با دیگران ، بهبود روابط اجتماعی و افزایش مهارتها از مواردی هستند که افراد نیاز به کسب آن در این حرفه دارند. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند معمولا برای پیوستن به این حرفه تقلای چندانی نمیکنند، این قبیل افراد در حقیقت شالوده لازم برای فروش مستقیم چند سطحی یعنی همان عزت نفس را در خود دارند و هر چه موفقیت کسب میکنند ، عزت نفسشان هم بالاتر است.

درآمد انفعالی یا پس مانده :

توانایی ایجاد یک درآمد انفعالی در فروش مستقیم چند سطحی از عوامل دیگر در جهت جذب افراد میباشد. به علت توانایی افراد در ایجاد یک سازمان فروش که محدودیتی در مقدار فروش آن وجود ندارد. افراد قادر به کسب این درآمد میباشد بدین معنی که هرچه قدر گستره سازمان فروش بزرگتر باشد محصول بیشتری در آن به فروش میرسد و فرد درآمد بیشتری کسب میکند.

 

عوامل دیگر :

در اواخر دهه 1960 در آمریکا ترکیبی از عوامل اقتصادی و اجتماعی دست به دست هم دادند تا در مقایسه با قبل از آن، زنان بیشتری به سر کار بروند بعضی از آنها به دلایل علاقه شخصی و بعضی دیگر به دلیل نیاز خانواده شان به یک درآمد اضافه در دهه 1970 و دهه های بعد از آن در آمریکا بسیاری از این زنان هنگامی که از فرصت ارتقا یافتن به مناصب اجرایی محروم ماندند از مشاغل دولتی کناره گرفتند. از آنجایی که تعدادی از همدردان این کارمندان ناراضی در جست و جوی شغلی جدید ،بازاریابی شبکه ای را انتخاب کرده بودند. بدین ترتیب به یکباره زنان و مردان سطح بالای جامعه دریافتند که میتوانند پول اضافی مورد نیازشان را در این تجارت بدست آورند یا حتی در مقام یک فروشنده میتوانند به لحاظ درآمدی از شغل قبلی خود پیشی بگیرند. بنا به دلایل مختلف از جمله رکود اقتصادی را به هزار و یک دلیل دیگر میتوانند عزر فرد را در یک شرکت بخواهند. اما در این حرفه حتی اگر از افراد دیگر هم بیشتر درآمد کسب کنید هیچ مشکلی پیش نمیآید. اینها دلایلی هستند که منجر به جذب افراد به سمت این حرفه میشود .

 

همانطور که در بالا اشاره شد موارد ذکر شده از دید بسیاری از تحلیل گران از دلایل اصلی پیوستن افراد به این حرفه می باشد.

اما در کشور ایران به دلیل عدم وجود بستر لازم و سالم و حضور شرکت های ناسالم این عوامل به بیراهه رفته اند و به دلیل عدم توانایی مردم در تشخیص شرکت های سالم از نا سالم ، دلیل آنها از پیوستن به این گونه شرکت ها ، کسب پول و ثروت در کمترین زمان ممکن و به قول معروف راه یک شبکه پولدار شدن میباشد. قابل ذکر است ،همین گرایشات برای پوستن به یک شرکت خود میتواند مبنای تشخیص شرکت های سالم و ناسالم از همدیگر باشد. بدین صورت که اگر دلیل پیوستن شمار زیادی از افراد به یک شرکت کسب درآمد باشد خود دلیلی بر وجود اشکال در فعالیت شرکت میباشد. تمامی موارد ذکر شده در بالا در صورت وجود شرکت های سالم ایجاد میشود و دلایل مردم برای پیوستن به این حرفه به موارد ذکر شده سوق پیدا میکند. تهدیدی که شرکتهای ناسالم در همین راستا ایجاد میکنند درست بر خلاف دلایل ذکر شده میباشد و کشور ما نیز به علت فعالیت گسترده شرکت های هرمی نمونه بسیار خوبی برای اینگونه گرایشات منحرف شده میباشد. بر اساس آمار و گزارش های موجود در این زمینه طرح های ناسالم در ایران نه تنها منجر به کسب درآمد اضافی برای مردم نشده است بلکه سرمایه بسیاری از افراد را بدون داشتن هیچ گونه بازدهی در این راه هدر داده است. در زمینه رضایت شغلی 99% افرادی که در این حرفه به صورت ناسالم مشغول به فعالیت بوده اند هیچ گونه رضایت خاطر به جز از دست دادن سرمایه و وقت برایشان در بر نداشته است. مساله مهم دیگر فارغ از کسب درآمد ،رشد شخصی است که در کشور ما نشانداده شده است که بیش از 95% افراد که در شرکت های ناسالم فعالیت میکردند نه تنها رشد شخصی نداشته اند و مهارتی در این راستا کسب نکرده اند بلکه بعد از دست کشیدن از این کار به علت تغییر چارچوب ذهنی در یک بستر ناسالم و به عنوان فردی مخرب در جامعه فعالیت روزمره و زندگی خود را در پیش میگیرند. در کشور ما به علت فعالیت گسترده شرکت های هرمی ، موارد ذکر شده ملاک افراد برای گرایش قرار نمیگرد و عواملی همچون "یک شبه پولدار شدن" ملاک افراد قرار میگیرد.

منبع :mlmbook

 


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


اصطلاحات رایج در بازاریابی شبکه ای (2)
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:16 | بازدید : 2488 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

اصطلاحات رایج در بازاریابی شبکه ای (2)

در این قسمت به شرح برخی از اصطلاحات که در طرحهای بازپرداخت به کار برده میشود اشاره میکنیم .طرح پرداخت در شرکتهای مختلف و در برخی ساده در برخی پیچیده است. هر اندازه که شما درک بهتری از طرح بازپرداخت شرکت داشته باشید به همان نسبت درآمدتان نیز بیشتر خواهد بود. (برای مشاهده مبحث مرتبط پیشین اینجا را کلیک کنید)
 
 
 
 
 

1.       رده (rank): امروزه کمتر شرکتی وجود دارد که برنامه رده بندی توزیع کنندگان در آن وجود نداشته باشد. یک طرح که مسیر حرکت در رده بندی شده باشد امتیازهای بسیاری را برای شرکت و توزیع کنندگانش به همراه خواهد داشت .

اولین مزیت وجود رده بندی در شرکت این است که توزیع کنندگان می دانند "مرحله ی بعد" چیست و چه میزان تلاش برای رسیدن به آن باید به کار ببندند .مزیت دیگر رده بندی این است که افرادی که سخت کار می کنند را از افرادی که  تلاش کمتری دارند جدا می کند . وجود رده بندی در طرح باعث ایجاد حس "دستیابی" و" شکوفایی" در افراد تازه وارد می شود و همچنین باعث ایجاد یک حس رقابت و حفظ موقعیت در افرادی که در سطوح بالاتر قرار دارند می شود. رده بندی از مهمترین فاکتورهای روانشناسی درmlm  میباشد .

2.       حجم فروش           (personal sales volume )

شامل محصولات و خدماتی می شود که شما برای خرید شخصی یا فروش مجدد به مشتریانتان از شرکت خریداری می کنید. امروزه در اکثر شرکتها این موضوع همراه با برنامه auto ship صورت می گیرد. به کار بردن فروش شخصی در طرح ها به این علت است که شما در صورتی قادر به فروش محصولات خواهید بود خود نیز از آنها استفاده کرده باشید.

3.       مشتری ها 

مشتری ها باعث افزایش حجم فروش شما می شوند و هر اندازه مشتری های شما بیشتر باشد حجم فروش شخصی تان نیز بیشتر می شود در بالاترین رده ای که در جدول مشاهده می کنید شخص باید 12 مشتری داشته باشد، در صورتی که هر کدام از مشتری های او در ماه 30000 تومان سفارش دهند او مجموعاً 360000 تومان فروش شخصی دارد و این مقدار 2 برابر نیازش می باشد.

4.       حجم فروش گروهی ماهیانه

حجم فروش گروهی هسته اصلی هر طرح بازپرداخت می باشد و در حقیقت عامل اصلی که منجر به بالا رفتن رده میشود  افزایش حجم فروش گروهی می باشد. در طرحی که در بالا مشاهده می کنید تمام 6 سطح در افزایش سطح پرداخت مشارکت دارند. در نمونه ی بالا یک associate نیاز به 1 میلیون تومان فروش گروهی دارد تا به سطح برنز ارتقا یابد و این بدین معنی است که اگر یک associate در سطح 2 خود دارای یک راهبر با تعداد 50 نفر سازمان فروش باشد ، کمیسیون دریافتی این شخص تنها از 2 سطح خواهد بود . همانگونه که مشاهده می کنید معیارهای متفاوتی برای رشد و حرکت در رده ها قرار داده شده است، و شما در صورت آگاهی کامل از آنها می توانید درآمد خوبی را برای خود فراهم کنید.

5.       گروههای فروش   

در این نوع طرح هر اندازه گروه های بیشتری داشته باشید درآمد بیشتری کسب خواهید کرد . برای دستیابی به نقطه ی انتهای طرح شما باید گروه هایی که به رده مشخصی دست پیدا کرده اند را بسازید_به عنوان مثال شما در صورتی به رده ی گلد می رسید دو گروه فروش شما به رده ی سیلور دست پیدا کرده باشند و همچنین در صورتی که یک گلد قصد دارد به رده ی دایموند دست پیدا کند باید 4 گروه فروش که به گلد دست پیدا کرده اند بسازد می خواهید این طرح سخت تر شود ؟! پس باید قوانین را سخت تر کنیم به عنوان مثال می توانیم بگوییم در صورتی که افرادی که شخصاً اسپانسری آنها را بر عهده دارید افزایش رده پیدا کنند شما نیز می توانید افزایش رده داشته باشید .

6.        سود خرده فروشی

همانگونه که در طرح مشاهده می کنید سود خرده فروشی از 15 تا 30 درصد تعیین شد ه است . بعضی از محصولات از حاشیه سود بیشتری برخوردار هستند در تصویری که در بالا مشاهده میکنید 15% برای مشتریان شما است که از برنامه ی ارسال خودکار استفاده می کنند وبنابر این شما لازم نیست هزینه ای برای ارسال بپردازید یا انباری از محصولات داشته باشید.30 درصد سود خرده فروشی برای محصولاتی است که شما به صورت رو در رو به فروش می رسانید و متحمل برخی هزینه ها می گردید.

7.       سود پرداخت

شما همیشه در این نوع طرح درصد مشخص شده ای از کل فروش صورت گرفته در هر سطح را به عنوان کمیسیون دریافت می کنید . کامپیوتر شرکت حجم فروش صورت گرفته توسط توزیع کنندگان و مشتریان را در هر سطح محاسبه می کند و در درصدی که از قبل مشخص شد ه ضرب می نماید. مبلغ محاسبه میگردد و در پایان ماه به حساب شما واریز میشود مفاهیم “compression” و”roll up” زمانی بکار می روند که یا یک توزیع کننده میزان شخصی حجم فروش شخصی خود را کسب نکرده و در این صورت سازمان فروش او و حجم فروش او به یک سطح بالاتر و جایی که یک شخص واجد صلاحیت قرار داشته باشد انتقال پیدا می کند .این موضوع باعث افزایش 80 _6در آمد شما می شود.

8.       پاداش نامحدود

این پاداش مربوط به کسانی می گردد که از سازمان فروش بزرگی برخوردار هستند به عنوان مثال در شکل بالا پاداش از سطح شش به بعد قرار دارد (سطح 7) . این پاداش به علت تلاش فراوان توزیع کننده بر روی سطح در عمق بیشتر پرداخت می گردد.

9.       مخزن پاداش

عموماً 2% از فروش نا خالص (قیمت عمده فروشی) برای این پاداش در نظر گرفته می شود که البته می تواند رقم قابل ملاحظه ای باشد برخی از شرکت ها مخازن پاداش را به طور مساوی تقسیم و این بدان معناست که اگر طرح باز پرداخت آسان باشد دلچسپ هم نیست . برخی شرکت ها این پاداش را تنها بین 50 نفری که در رده دابل دایموند قرار دارند پخش می کنند.

 

موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


اصطلاحات رایج در بازاریابی شبکه ای (1)
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:14 | بازدید : 4658 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

اصطلاحات رایج در بازاریابی شبکه ای (1)

در اینجا قصد داریم شما را با اصطلاحات و کلماتی که در یک شبکه سالم با آن برخورد می کنید ، آشنا کنیم این کلمات تقریبا امروزه در سرتاسر این حرفه برای طرحهای با عرض یا عمق نامحدود به کار برده میشود . تصویری که شما در زیر میبینید طرحی با عرض نامحدود می باشد.         

 
 
 

·         شما تشکیل دهنده سازمان فروش (You)

تمامی افرادی که در تصویر بالا مشاهده می کنید گروه فروش شما نامیده میشوند در تصویر بالا مشتریان نمایش داده نشده اند اما در صورتی که یکی از توزیع کنندگان شما تحت عنوان مشتری قرارداد خود را ثبت نماید ، دیگر به او توزیع کننده نمی گویند، بلکه نام او مشتری میباشد. به افراد بالاتر از شما اسپانسر یا آپلاین میگویند .                     

·         سطوح (Level)

5نفری که در زیر شما قرار دارند "سطح 1" شما هستند. در بعضی مواقع افراد سطح یک، توزیع کننده مستقیم نامیده میشوند . میزان دریافتی در در هر سطح در طرح بالا به ترتیب 1_10%، 2_15%،3_5%، 4_3% و  5_10%

·         راهبر (Leader)

شخصی که در نقطه انتهایی سمت چپ شما قرار دارد راهبر نامیده میشود . سازمان فروش او متشکل از 50 نفر است.

·         سازمان فروش موازی (crossline)

شما از فروش گروه موازی خود نمیتوانید پولی کسب کنید. شما میتوانید در راستای این برنامه ی بازاریابی و تلاش همگانی همدیگر را مورد حمایت قرار دهید.

این وظیفه شماست که دیگران حتی با وجود رقابت با یکدیگر کار کنند و موجبات ناراحتی و نگرانی کسی را فراهم نکنند. اگر گروههای فروش موازی با هم هماهنگ نباشند زمان هدر میرود و همه تلاشها در راستای جنگ با یکدیگر به کار میرود.

پاداش سطوح (Bonus Level)

زمانی که شما به حد مناسبی از فروش دست پیدا کنید شما فراتر از سطوح تعیین شده (6لول) میتوانید پاداش دریافت کنید . اینگونه پاداشها اغلب مورد استفاده افراد حرفه ای و مجموعه سازهای موفق قرار میگیرد.

در این قسمت به شرح برخی از اصطلاحات که در طرحهای بازپرداخت به کار برده میشود اشاره میکنیم .طرح پرداخت در شرکتهای مختلف و در برخی ساده در برخی پیچیده است. هر اندازه که شما درک بهتری از طرح بازپرداخت شرکت داشته باشید به همان نسبت درآمدتان نیز بیشتر خواهد بود.

ادامه دارد...


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


جدول ارزیابی شرکت های بازاریابی شبکه ای
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:10 | بازدید : 3035 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

جدول ارزیابی شرکت های بازاریابی شبکه ای

با عرض سلام و آرزوی موفقیت برای تمامی عزیزان و دوستداران حرفۀ فروش مستقیم و خوانندگان همیشگی MLMBOOK بیش از یک سال و شش ماه از راه اندازی MLMBOOK می گذرد. در ابتدای راه اندازی هیچ وقت تصور این مطلب که سایت به این اندازه مورد استقبال مخاطبان دوست داشتنی اش قرار بگیرد به ذهنمان خطور نمی کرد. هزاران کامنت و ایمیل بیانگر چیزی جز علاقۀ شما دوستداران این حرفه نمی باشد.

اما افسوس که هنوز تا رسیدن به شناخت صحیح و عمیق راه درازی در پیش است.

امید است که با افزایش این شناخت درست، زمینه را برای گسترش حرفۀ فروش مستقیم آن گونه که شایسته است فراهم نماییم.

 

همانطور که مستحضر هستید MLMBOOK به منبع وسیعی از اطلاعات مفید و سودمند در زمینه فروش مستقیم تبدیل شده است. اما اخیراً بدلیل پاره ای از مشکلات، فعالیت سایت همانند قبل نمی باشد.

مقلاتی که تا کنون از طریق سایت مشاهده نموده اید تنها بخشی از حجم گسترده ای از مقالاتی است که در اختیار تیم MLMBOOK قرار دارد که در فرصتی مناسب تمامی این مقالات برای استفاده دوستان بر روی سایت قرار می گیرد.

با سعی و تلاش دست اندر کاران سایت و تیم علمی، با بازنگری کلیۀ مطالب توانستیم به جدولی جهت ارزشیابی یک فروش مستقیم به منظور اتخاذ تصمیم درست جهت الحاق یا عدم الحاق به آن شرکت دست یابیم.

همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید با پرسش چند سؤال که از معیارهای اصلی بررسی شرکت های فروش مستقیم در دنیا می باشد و پاسخ بله و خیر در ازای این سؤالات، شخص می تواند به معیار درستی در تشخیص سالم بودن فعالیت یک شرکت فروش مستقیم دست یابد. باید در نظر داشت که این جدول در واقع چکیده ای از نکات نهفته در مقالات سایت و اصول فروش مستقیم می باشد.

برای دریافت فایل پی دی اف جدول اینجا را کلیک کنید 

با تشکر از حسن انتخاب شما

MLMBOOK

 

منبع : http://www.mlmbook.ir


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


تعاریف و مفاهیم فروش مستقیم
دو شنبه 29 اسفند 1390 ساعت 16:9 | بازدید : 841 | نویسنده : کاوه | ( نظرات )

 

تعاریف و مفاهیم فروش مستقیم

اگر شما به بازاریابی شبکه ای به دید یک فرصت نگاه می کنید، ممکن است با تعدادی از شرایط و تعاریف آشنا شوید که تا الان برای شما نامانوس بوده اند. برای آن که بتوانید هر فرصت سرمایه گذاری در آینده را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید، درک و فهم این مسئله حائز اهمیت است که این شرایط و تعاریف چه معنا و مفهومی دارند و چگونه می توانند بر تجربه فروش مستقیم اثر بگذارند.

 
 

تفاوت بین فروش مستقیم و بازاریابی مستقیم چیست؟

فروش مستقیم عبارت است از فروش محصولات یا خدمات فارغ از داشتن مکانی ثابت برای خرده فروشی و این نحوه فروش عموماً از طریق معرفی و تبلیغ کالا به صورت شخص به شخص یا برگزاری جشن ها و گردهمایی ها برای تبلیغ کالا یا خدمات صورت می گیرد. فروشندگان مستقیم نیز پیمانکاران مستقلی هستند که به طور مستقل با آنها قرارداد بسته شده است و آنها محصولات یا خدمات شرکت را به فروش می رسانند و بر اساس میزان فروششان از شرکت پاداش دریافت می کنند. در سویی دیگر، بازاریابی مستقیم عبارت است از پاسخ گویی مستقیم به مشتریان از طریق فروش تلفنی، پستی و کاتالوگی.

 

تفاوت بین فروش مستقیم و بازاریابی شبکه ای چیست؟

فروش مستقیم به روش های توزیع کالا اشاره دارد در حالی که بازاریابی چند سطحی به عنوان یک نوع طرح سود هی و پاداش دهی در طرح فروش مستقیم استفاده می گردد. یک شرکت فروش مستقیم که از یک طرح پورسانت دهی چند سطحی استفاده می کند، به نمایندگان/ بازاریابانش، علاوه بر میزان فروش خودشان، بابت میزان فروش زیر مجموعه های شان نیز پاداش پرداخت می کند. (منظور از زیر مجموعه ها افرادی است که نمایندگان/ بازاریابان وارد سیستم کرده و به آنها آموزش می دهند و این افراد نیز به نوبه خود افراد دیگری را به عنوان زیر مجموعه وارد طرح کرده و به آنها آموزش های لازم را می دهند)

 

تفاوت بین بازاریابی شبکه ای و طرح گردهمایی در چیست؟

به طور سنتی، بازاریابی شبکه ای عبارت است از انجام فروش به صورت شخص به شخص یا یک به یک به این صورت که فروشنده، کالا ها را تنها برای یک یا دو نفر به نمایش می گذارد است در حالی که درطرح گردهمایی یک فروشنده در مورد کالاها یا خدمات شرکت با گروهی از افراد اغلب در خانه ی فردی که دوستان و آشنایان خود را دعوت کرده صحبت می کند. در طرح برگزاری جلسات گردهمایی، به طور کلی یک فروشنده مستقیم کالا یا خدمات را به گروهی از افراد معرفی می کند. این جلسات اغلب در منزل یکی از خانم ها برگزار می شود و او از دوستان و اعضای خانواده اش  می خواهد در این جلسه شرکت کنند. میهمانان این فرصت را دارند که در طول جلسه در میان محصولات به نمایش درآمده بچرخند، اطلاعات کسب کنند و محصولی را در صورت تمایل سفارش دهند. (اگرچه تکنولوژی دیجیتال هم اکنون امکان برگزاری "جلسات مجازی" سفارش مجدد دادن و ارائه خدمات به مشتری از راه دور را فراهم کرده است در حالی که این تکنولوژی ها هنوز هم تا حد بسیار زیادی توجه افراد را به خود جلب می کنند) بسیاری از نمایندگی های فروش مستقیم از ترکیبی از هر دو روش برای فروش کالاها استفاده می کنند.

 

تفاوت بین طرح پورسانت دهی تک لایه (Singel level)  با چند لایه ای (Multi level) در چیست؟

در طرح پرداخت پاداش تک مرحله ای یا بازاریابی سنتی، نمایندگان فروش/ بازاریابان تنها بر اساس مبلغ (میزان) فروش خود پاداش (پورسانت) می گیرند. در طرح پرداخت پاداش چند مرحله ای نمایندگان فروش/ بازاریابان علاوه بر این که بابت فروش خودشان پاداش (پورسانت) می گیرند، بابت فروش زیر مجموعه های خود نیز پاداش (پورسانت) می گیرند.

 

یک دسیسه هرمی چیست؟

یک دسیسه هرمی سیستمی است که در آن شرکت کنندگان در ازای وارد کردن سایر افراد به سیستم پاداش دریافت می کنند. پرداخت هایی که توسط افراد جدید برای ورود به سیستم انجام می شود، به شخصی که او را وارد سیستم کرده و حامی او می رسد و تنها راه برای بازگرداندن مبلغ سرمایه گذاری این است که خود آن شخص نیز افراد بیشتری را به عنوان زیر مجموعه خود وارد سیستم کند. اصولاً به جای آن که دریافت پاداش (پورسانت) بر مبنای فروش کالا به مشتریان واقعی باشد، پرداخت پاداش بستگی به جذب افراد دارد. در یک طرح قانونی، پرداخت پاداش بر مبنای فروش محصولات واقعی به مشتریان واقعی است و این می تواند شامل فروش محصولات به خود افراد فروشنده که واقعاً خودشان هم از محصول استفاده می کنند، باشد. هزینه های مربوط به پیوستن به یک طرح قانونی کمترین هزینه ممکن است و معمولاً به اندازه ای است که قیمت محصول و یا سایر اقلام را پوشش  می دهد تا به فروشنده کمک کند کار خود را آغاز کند.

 

پیمانکار مستقل کیست؟

پیمانکار مستقل شخصی است که برای یک شرکت دیگر تحت شرایط تعریف شده در قرارداد یا موافقت نامه کار می کند. پیمانکاران مستقل در استخدام شرکت نیستند و به هر اندازه که مایل باشند کار می کنند. آنها خویش فرما هستند و مسئول جمع آوری و پرداخت مالیات بر درآمد خود نیز هستند.

 

"زیر مجموعه" و "اسپانسر" چیست؟

در یک طرح پرداخت پاداش چند مرحله ای زیر مجموعه به فردی گفته می شود که توسط خود فرد بازاریاب در سیستم جذب شده و آموزش دیده است همانطور که سایر افراد جذب شده در سیستم این کار را انجام می دهند و به این کار ادامه می دهند. یک فرد حامی نیز شخصی است که یک فروشنده را در سیستم جذب کرده است همان طور که افراد حامی آنها این کار را کرده اند. پاداش (پورسانت) معمولاً تا چند سطح به افراد جذب شده در سیستم پرداخت می شود، اما طرح های پرداخت پاداش در هر شرکت با شرکت دیگر متفاوت است. طرح های پرداخت پاداش می توانند پیچیده نیز باشند بنابراین این مسئله نیز حائز اهمیت است که قبل از این که وارد سیستم شوید، کاملاً بدانید که چگونه به شما پاداش (پورسانت) پرداخت خواهد شد. این همچنین فرصت خوبی است تا نشان دهید که پاداشی که دریافت می کنید، از محل فروش محصولات و خدمات است نه از محل عضوگیری.

 

زمانی که شما با اصطلاحات و شرایط مرتبط با فروش مستقیم آشنا شدید، می توانید با اعتماد به نفس از تصمیم خود برای پیوستن به یک شرکت اطمینان حاصل کنید. به یاد داشته باشید که قبل از امضا کردن موافقت نامه به عنوان پیمانکار مستقل بسیار مهم است که تمام بخش های آن را بخوانید و نسبت به موضوع آن اشراف دشته باشید. فردا نیز یک فرصت خوب برای شما وجود خواهد داشت پس زمان بگذارید تا بتوانید بفهمید کدام یک از این فرصت ها برای شما مناسب است.

 

اصول اخلاقی مورد استفاده در انجمن فروش مستقیم چیست؟

پایه و اساس انجمن فروش مستقیم تعهد به شیوه های تجاری اخلاقی می باشد و خدمت به مشتریان ازجمله اصول اخلاقی انجمن است. هر شرکت عضو این انجمن ملزم به رعایت استاندارد ها و رویه های موجود در دستور العمل ها بعنوان شرط اصلی و اساسی عضو شدن و استمرار عضویت شرکت در انجمن فروش مستقیم است.

دستور العمل اصول اخلاقی انجمن فروش مستقیم هم مصرف کننده (خریدار) و هم فروشنده را مخاطب خود قرار می دهد. این دستور العمل ضمانت می کند که شرکت های عضو اظهار نظری نمی کنند یا وعده ای نمی دهند که باعث گمراهی مصرف کنندگان یا فروشندگان آتی شوند. دسیسه های هرمی غیر قانونی هستند و شرکت هایی که از سیستم های هرمی استفاده می کنند، مجاز به عضو شدن در انجمن فروش مستقیم نیستند.

دستور العمل اصول اخلاقی انجمن فروش مستقیم توسط مدیر ناظر که باهیچ یک از شرکت های عضو انجمن فروش مستقیم در ارتباط نیست، اجرا می شود. مدیر ناظر هر کاری که بتواند انجام می دهد تا بتواند دعاوی را بگونه ای حل کند که طرفین راضی باشند و قدرت تصمیم گیری در مورد پرداخت خسارت ها را دارد. تمامی شرکت های عضو پذیرفته اند که به تصمیمات مدیر ناظر احترام بگذارند و به آن گردن نهند.  

 منبع : http://www.mlmbook.ir


موضوعات مرتبط: مفاهیم پایه , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نویسندگان
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد


تبادل لینک هوشمند





آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 85
:: کل نظرات : 4

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 7

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 3
:: باردید دیروز : 0
:: بازدید هفته : 3
:: بازدید ماه : 57
:: بازدید سال : 3307
:: بازدید کلی : 37196