شاید برای بسیاری از مردم نام AVON یادآور فروشندگان آراسته و پیراسته دهه ۵۰ باشد که در خانه ها را می زدند و می گفتند: “اوون اومده”
شاید جالب باشد که بدانید نام AVON در جمع ۱۰۰ علامت تجاری برتر دنیا در کنار نامهایی چون Google, Benz, BMW, GUCCI,…جای دارد و از لحاظ معروفیت مارک تجاری در زمینه محصولات آرایشی و بهداشتی در رده دوم قرار دارد.
در سالهای اخیر انگار “اوون اومده” به سرعت در حال محو شدن است و شرکت تمرکز خود را از فروش خانه به خانه ، به فروش از طریق سازمان فروش مستقیم معطوف کرده است و البته هنوز هم هزاران نماینده فروش دارد.
شاید کالاهای این شرکت هنوز ارزان باشد ولی بازاریابی اش به سطوح بسیار بالایی رسیده است. در واقع اوون به دلیل کالاهای ارزان قیمت و شبکه گسترده ی توزیع جهانی نه تنها در شرایط ناپایدار اقتصادی به خوبی ایستادگی می کند ، بلکه به طور عمده سود هم می برد.
رموز موفقیت این شرکت عبارتند از:
انعطاف پذیری و قابلیت انطباق ، که توانست با تغییر سیستم فروش خود به فروش مستقیم چنین جایگاهی را به دست آورد.
همانگونه که در جدول زير مشاهده مي کنيد در سال 2008 ايالات متحده بيشترين ميزان خرده فروشی و ميزان فروشندگان را به خود اختصاص داده است. کشورهای که بيش از 1 ميليارد خرده فروشی را در سال 2006، 2007 و 2008 به خود اختصاص داده اند عبارتند از:
آرژانتين، برزيل، کلمبيا، کانادا،فرانسه آلمان ايتاليا ژاپن کره مالزی مکزيک روسيه تایوان تايلند انگلستان و ایالات متحده
سایت «انجمن فروش مستقیم» 6 صنعتی را که برای عرضه کالا و خدماتشان از نتورک مارکتینگ بهره میگیرند را بر اساس درصد درآمد حاصل از خرده فروشی محصولات و خدمات آنها در سال 2009(در این سال مجموع عایدی این 6 صنعت فقط در آمریکا بیش از 28.33 میلیارد دلار است) درجه بندی کرده است. یافته های این انجمن به قرار زیر است
1. در صدر فهرست این 6 صنعت محصولات خانگی/خانوادگی قرار می گیرد که 23.9% از فروش جزئی آمریکا در سال 2009 را به خود اختصاص می دهد
2. محصولات مرتبط با سلامت با 22.8% در رتبه دوم جای می گیرد
3. محصولات شخصی با 21.3% در رتبه سوم جای می گیرد
4. خدمات/متفرقه/سایر 18.4% فروش را به عهده دارند
5. لباس و لوازم جانبی با 10.3% در رده پنجم قرار دارد
6. محصولات سرگرم کننده / آموزشی با 3.3% فروش ( نزدیک به 1 میلیارد دلار فروش) در رتبه آخر جای می گیرند
در زیر شما اسامی 100 شرکت برتر فروش مستقیم در سرتاسر دنیا را مشاهده می کنید این رده بندی براساس میزان فروش این شرکت ها انجام گرفته است.تاریخچه برخی از شرکت ها در سایت منتشر شده است با کلیک بروی شرکت مورد نظر به صفحه مربوطه بروید. بزودی پروفایل و تاریخچه فعالیت اکثر شرکت های بزرگ در سایت قرار می گیرد.
کشور آفریقای جنوبی بر اساس آمار ارائه شده در سال 2008 توسط فدراسیون جهانی با میزان خرده فروشی 708 میلیون دلار و تعداد 934000 فروشنده در رده بیست و دوم دنیا قرار گرفت و با ارائه آخرین آمار در سال 2009 با 612 میلیون فروش و 1075000 هزار فروشنده یک رده سعود کرد و هم اکنون در رده بیست و یکم قرار دارد.
میزان مشارکت زنان آفریقای جنوبی در این حرفه 78 درصد می باشد که از این نظر در بین 63 کشور ، آفریقای جنوبی در رده ی بیست و نهم قرار گرفته است.
اتحادیه فروش مستقیم این کشور در سال 1972 پایه گذاری شد و هم اکنون 40 شرکت خارجی و داخلی در آن عضو می باشند.
بر طبق آخرین آمار ارائه شده توسط این فدراسیون، بیش از 3600 نفر به صورت تمام وقت در این حرفه در آفریقای جنوبی مشغول به فعالیت می باشند. ( اهمیت حضور افراد پاره وقت در این تجارت. نسبت 3600 به 1075000 ).
شرکت های خارجی بزرگی که در این کشور فعالیت می کنند شامل Tupperware ، Avon ، Herbalife ،FLP و... می باشند.
اتحادیه فروش مستقیم آفریقای جنوبی بخشی به نام «همکاری آکادمیک» راه اندازی کرده است. این همکاری بین اتحادیه و دانشگاههای ژوهانسبورگ، دانشگاه فنی دوربان و دانشگاه فنی تشوان می باشد.
کشور ترکیه یکی از کشور های فعال در زمینه MLM می باشد هم اکنون شرکت های بسیاری در این کشور فعالیت می کنند؛ شرکت هایی بزرگی همچون Tupperware ، Herbalife ، Nuskin ، Avon ،Amway و Nikken.
به عنوان مثال شرکت Amway نزدیک به 16 سال پیش یعنی در سال 1994 فعالیت خود را در ترکیه آغاز کرد و یا شرکت Herbalife در مارس 1998 در این کشور شروع به فعالیت کرد.
دفتر مرکزی هربالایف در استانبول
کشور ترکیه بر اساس آخرین آمار فدراسیون جهانی در سال 2008 در بین 70 کشور با میزان 817 میلیون دلار خرده فروشی از طریق بازاریابی شبکه ای و فعالیت 600000 هزار فروشنده در این کشور، رده نوزدهم را در دنیا به خود اختصاص داده است.
محصولاتی که شرکت های بازاریابی شبکه ای در ترکیه ارائه می کنند شامل محصولات آرایشی، عطریات، مواد شوینده، مکمل های غذایی و محصولات خدماتی می باشد.
انجمن فروش مستقیم ترکیه تحت عنوان DSD در سال 1994 تاسیس شد و دفتر مرکزی آن در شهر استانبول می باشد. این انجمن عضو فدراسیون جهانی و فدراسیون منطقه ای اروپا می باشد. این انجمن شعار خود را بر پایه افزایش دانش عموم و کنترل پیاده سازی دستورالعمل های اخلاقی اتحادیه در بین شرکت ها قرار داده است.
همچنین این کشور میزبان کنفرانس سالانه فدراسیون جهانی در اکتبر سال 2011 بود .
Avonپرفروش ترین شرکت بازاریابی شبکه ای دنیا، توسعه یافته ترین شرکت بازاریابی شبکه ای در عربستان می باشد.
هم اکنون این شرکت نزدیک به 200 کارمند و 11 شعبه در این کشور دارد و تعداد توزیع کنندگان این شرکت در حدود 13000نفر می باشد. این شرکت همچنین موفق به دریافت سهام عمده یک سازمان اجرایی در آن کشور شده است.
شرکت های دیگری همچون FLP که در تولید مکمل های غذایی و رژیمی فعالیت می کند به طور گسترده در این کشور فعالیت می کند.
شرکت DXNمالزی که در رده چهلم دنیا از نظر میزان فروش قرار دارد، در این کشور به فروش محصولات و گسترش سازمان فروش خود مشغول می باشد.
کشور عربستان تجربه 8- 7 ساله در زمینه بازاریابی شبکه ای دارد و جزء کشورهای کم تجربه در این زمینه محسوب می شود.
احتمال تشکیل اتحادیه فروش مستقیم عربستان به علت فعالیت شرکت های بزرگ در این کشور، در آینده نزدیک بسیار زیاد می باشد
برای هر شخص که از پکن و شانگهای بازدید می کند به او اثبات می شود که چین یکی از قدرت های بزرگ اقتصادی در قرن 21 خواهد بود. آسمانخراشها و معماری در سرتاسر دنیا نظیر ندارد. فعالیت ساخت آسمانخراشهای مدرن در دهه 90 آغاز شد بطوریکه بیش از 17% جرثقیل های دنیا در شانگهای مشغول بودند.
چین با جمعیتی بیش از 1 میلیارد نفر برای رسیدن به استاندارد های ملی ایالات متحده تا سال 2015 برنامه ریزی کرده است. روح کارآفرینی و تجارت های کوچک همه جا هستند. روابط چین و ایالات متحده به علت فعالیت های کنگره در ایجاد روابط تجاری مساعد رشد بسیاری در زمینه های مختلف داشته است.
اگرچه هنوز انتقاد آزادانه از دولت امکانپذیر نیست و حقوق بشر هنوز به عنوان یک مسئله مطرح است ولی شواهد بر این است که دولت کومونیست اقتصاد سرمایه داری را پذیرا شده است. حال سوال اینجاست که چگونه یک دولت کومونیست، اقتصاد مبتنی بر سرمایه داری را بپذیرد؛ جواب آن در یک حکایتیست که گفته می شود؛ رئیس جمهور چین هنگامی که در ماشین نشسته و به چراغ راهنما می رسد به راننده خود می گوید"چراغ راهنما سمت چپ را روشن کن، به سمت راست بپیچ!"
بازاریابی شبکه ای در راه است
یک سری از کمپانی های آمریکایی که آینده چین را در زمینه فروش مستقیم خوب می دیدند در دهه 90 روانه آن کشور شدند مانند Avon، Amwayو mary kay این شرکت ها سرمایه گذاری بسیاری در چین انجام دادند اگرچه تا رسیدن به نتیجه نهایی را درازی در پیش است اما مطمئنا آینده درخشانی در انتظار این شرکت ها می باشد.
نه تنها شرکت های آمریکایی رونق می یافتند بلکه در خود چین هم شرکت های بزرگی شکل گرفتند. یکی از بزرگترین این شرکت ها شرکت تیانشی می باشد که در زمینه محصولات مربوط به سلامتی فعالیت می کند.
تیانشی توسط آقای JINJUAN که به عنوان شخصی شناخته شده در فعالیت های تجاری می باشد، تاسیس شد. او یکی از بزرگترین کارآفرینان چین می باشد.تیانشی دارای خط تولید محصولاتی نظیر مکمل های غذایی و محصولات گیاهی سنتی چین می باشد. این شرکت نزدیک به 2000 کارمند و ساختمانهای متعددی مربوط به توسعه امور تجاری خود دارد. رشد این شرکت با سروسامان گرفتن فروش مستقیم در چین آغاز شد. این شرکت نزدیک به 2،000،000 مشاور فروش در چین دارد. و بعد از تغییرات نظم دهنده ای که در سال 1998 رخ داد مانند بقیه کمپانی ها نظیر Amway تعداد شعباتش در چین به عدد 1000 رسید. همانند شرکت های موفق آمریکایی شرکت تیانشی هم پای خود را فراتر از مرز ها نهاد و موفق به دریافت بالاترین نشان کار آفرینی در چین شد. بعد از دعوت فرماندار ایالت واشنگتن تیانشی اولین شعبه خود را در آمریکا تاسیس کرد و همچنین یک شعبه دیگر در شهر سیاتل. این شرکت همچنین فروش موفقی در روسیه داشته است و تمرکز فعالیت آن بیشتر در آسیا و اروپا می باشد.
فراز و نشیب های بازاریابی شبکه ای در چین
همانگونه که بازاریابی شبکه ای در چین در دهه 90 توسعه پیدا می کرد، پذیرش آن هم توسط دولت با فراز و نشیب هایی همراه بود. در اواسط دهه 90 پتانسیل عظیمی در بازار MLM چین دیده می شد و از طرف دیگر وضعیت هشدار دهنده ای نیز جلب توجه می کرد تا اینکه در یک کنفرانس یک مخصص واردات در چین چراغ زرد را در مقابل MLM به جای چراغ سبز نشان داد.
در این متن که در اواسط دهه 90 نگرش دولت را به نمایش می گذاشت به مطالب زیر اشاره شده بود:
1.اگر یک مشاوربروی توانایی کسب درآمدهای بالا و فرصت های کسب درآمد تاکید کند،این مورد موجب تشویش اذهان و منحرف کردن ذهن مردم چین شود
2.اگر یک مشاور به داشتن استقلال مالی و اینکه می تواند کارمندی را رها کند تشویق شود این نکته شاید منجر به از هم گسیختگی جامعه و ایجاد تفرقه کمک کند.
3.اگر یک مشاور دیگران را به داشتن آزادی و استقلال تشویق کند به عنوان مثال تاکید بروی مفاهیم آزادی،این نکته شاید منجر به ایجاد یک انقلاب شود و این برای اشخاص می تواند خطرناک باشد
نیمه دوم دهه 90 آغاز شکوفایی MLM بود همچنین شرکت های آمریکایی شروع به سرمایه گذاری کردند. متاسفانه در همین زمان شمار زیادی از شرکت های هرمی و طرح های پونزی شروع به فعالیت کردند. در سال 1998 فروپاشی یکی از شرکت های هرمی جرقه ای را برای ایجاد یک آشوب و کشت و کشتار حداقل در یک شهر ایجاد کرد و در همین زمان بود که فروش مستقیم توسط دولت چین ممنوع اعلام شد. در نتیجه تلاش و رایزنی شرکت های آمریکایی و همچنین نماینده تجارت آمریکا یک راه حل موقتی پیشنهاد شد و آن این بود که شرکت های فروش مستقیم فقط در یک محل ثابت می توتنند مشتریان خود را دعوت کنند و محصولات و خدمات خود را فقط در آن مکان می توانند به نمایش یگذارند. آنچه در آن زمان انتظار می رفت این بود که دولت چین تا سال 2003 اجازه بازگشت شرکت های فروش مستقیم و وضع قوانین جدید در مورد این حرفه را نخواهد داد.
دو دلیل آینده روشن فروش مستقیم در چین را تضمین می کرد ؛ اول پذیرش چین در سازمان تجارت جهانی که خود به این معنی بود که چین باید درهای خود را بروی فعالیت های تجاری خارجی باز کند دوما؛ صنایع دولتی مدام در حال ایجاد شدن و از بین رفتن هستند و این باعث ایجاد راهی برای فعالیت در بازار آزاد می شود به طور خلاصه این بدان معناست که شمار زیادی از افراد شغل دولتی خود را از دست می دهند و به فکر راههای کارآفرینانه برای گذران زندگی خود می افتند و این برای دولت چین بسیار خوشایند بود که شهروندانش راههای زیادی برای ایجاد فعالیت های کارآفرینان داشته باشند که یکی از آنها فروش مستقیم می باشد.
گربه سیاه است یا سفید
وضعیت کنونی چین نتیجه دورنمای ذهنی Deng Xiaoping بود که قدرت را در سال 1976 در دست گرفت او یک دیدگاه کاریردی را در مدرنیزه کردن اقتصاد چین در دست گرفت. اگرچه دولت شکل و ظاهر کومونیست خود را حفظ کرد اما تصمیم او اجازه داد که توسعه چین از طریق ایجاد هماهنگی بیت فعالیت دولت و فعالیت سرمایه داری اتفاق بیفتد. Deng Xiaoping به خاطر جهت گیری در این زمینه که :مهم نیست که چین چگونه به مدرنیزاسیون دست پیدا می کند تا زمانیکه آنرا بدست می آورد" و جمله معروف او که مهم نیست گربه سیاه است یا سفید مهم این است که برای مدتهای طولانی در حال موش گرفتن است"
سرانجام چین قوانین مریوط به فروش مستقیم را در دسامبر 2005 اعلام کرد و شرکت Amway اولین شرکتی بود که مجوز فروش مستقیم را دریافت کرد و تا آن زمان به 180،000 مشاور و 140،000 شعبه و فروش سالیانه 2 میلیارد دلار در چین دست پیدا کرده بود . در سال 2008 بزرگترین بازار Amway چین شد با گزارش افزایش رشد 28% و فروش سالیانه 2.5 میلیارد دلار.
آخرین آمار ارائه شده در مورد میزان خرده فروشی در کشورهای مختلف در سال 2008 ارائه شده است در زیر شما کشور هایی که فروششان از 1 میلیارد دلار بیشتر است را مشاهده می کنید.
کشور آمریکا با میزان خرده فروشی 20.6 میلیارد دلار در صدر کشور ها می باشد
کشور های ژاپن ، برزیل ، آلمان ، مکزیک ، انگلستان و ایتالیا در رده های دوم تا هفتم قرار دارند
کشور پاکستان یکی از کشور های منطقه خاورمیانه می باشد که بیشترین هجوم شرکت های هرمی را در خود داشته است. شرکت های هرمی بسیاری که هیچ کدام از آنها بیشتر از یک سال دوام نیاوردند و عده زیادی را متضرر و مالباخته کرده اند.
این شرکت ها بیشتر از سمت چین و هند وارد این کشور شده اند. یکی از این شرکت ها هرمی شرکت GMI همانGold mine International می باشد که به طور گسترده ای در این کشور فعالیت کرده است و هم اکنون به عنوان یک شرکت هرمی شناخته شده است.
این شرکت که ادعا می کرد دفتر مرکزیش در نروژ قرار دارد، بعد از تحقیقات وسیع آشکار شد که شکایات بسیاری در رابطه این شرکت به نروژ رسیده است و مسئولین این شرکت تحت پیگرد قرار دارند. همچنین در این تحقیقات تاییدیه ثبت این شرکت در سفارت نروژ جعلی از آب درآمد. میزان ترافیک سایت این شرکت بیشتر از سوی کاربران پاکستانی بوده است و به قرار زیر می باشد:
پاکستان 82.1%
هند 8.2%
آمریکا 2.3%
قطر 1.3%
دولت پاکستان تاکنون هیچ گونه اقدام پیشگیرانه ای در رابطه با فعالیت اینگونه شرکت ها ننموده است و اکثر این شرکت ها بعد از فروپاشی نظر مسئولین را جلب کرده اند.
برخی مواقع دولت پاکستان از طریق اعلامیه هایی هشدار های لازم را در زمینه اینگونه شرکت ها به اطلاع عموم می رساند
به عنوان مثال در یکی از این اعلامیه ها افراد را از طرح هایی که بر پایه عضوگیری و سرمایه گذاری و دریافت مقدار سود فریبنده در ماه می باشد، برحذر می دارد. در جایی دیگر اشاره می کند که اینگونه شرکتها با ارائه یک تصویر فریبنده از میزان درآمد و سود بی نهایت سعی در اغوا و فریب شما دارند و اینکه شاید افراد اولیه به سودی برسند ولی شمار زیادی از افراد سرمایه و بعضا کل زندگی خود را در اینگونه شرکتها از دست می دهند. اشاره می کند: مسئولین این شرکت ها در جاییکه نتوانند جوابگوی پرداخت سود ها باشند، بدون اینکه کسی خبردار شود ناپدید می شوند. همچنین در توضیحات مختصری افراد را از هر دو شکل پیرامید نهان و آشکار بر حذر داشته است.
در این اعلامیه ها همچنین تصویری از یک هرم نشان داده و ادعای افراد در رابطه با توسعه هندسی اینگونه شرکت ها را خلاف عقل دانسته است. در پایان هم به نام بعضی از شرکت های هرمی اشاره شده است.
همچنین از عموم درخواست کرده است برای تحقیق در رابطه با اینگونه شرکت ها به "هیئت تجارت و امنیت" و همچنین "بانک دولتی پاکستان" مراجعه کنند
هم اکنون شرکت های بازاریابی شبکه ای بزرگی همچون تیانشی و DXNدر کشور پاکستان فعالیت می کنند. شرکت DXNو تیانشی در شهر های اسلام آباد، لاهور، کراچی و مولتان دارای شعبه می باشند.
حضور مداوم این شرکت ها و فعالیت آنها در زمینه MLM تاثیر بسیاری در افزایش دانش عموم نسبت به این حرفه داشته است تا جائیکه در بسیاری از وب سایت ها و وبلاگ ها ، این شرکت ها و طرح هایشان، مبنای مقایسه برای شناسایی شرکتهای ناسالم قرار گرفته اند
آمار فروش مستقیم سال 2010 در فدراسیون جهانی فروش مستقیم منتشر شد. این آمار شامل میزان خرده فروشی، تعداد فروشندگان، درصد حضور زنان و درصد سیستم های به کار رفته می باشد. درمیان این مناطق که به چهار دسته تقسیم شده اند، قاره آسیا با میزان خرده فروشی 49 میلیارد و 628 میلیون دلار و 37،194،695 نفر فروشنده در صدر می باشد.
در آمار ارائه شده ی سال گذشته اسامی 53 کشور به چشم می خورد در حالی که در آمار جدید نام 63 کشور وجود دارد. این تعداد نشان دهنده رشد فروش مستقیم در سطح جهانی می باشد.
اسامی کشور های اضافه شده به قرار زیر می باشد:
بلغارستان، یونان، لوگزامبورگ، کاستاریکا، السالوادور، هندوراس، اروگوئه، چین و اسلواکی می باشد.
یکی از کشور هایی که بیشترین رشد را داشته است کشور چین می باشد که هم اکنون بعد از آمریکا و ژاپن در رده سوم قرار گرفته است. این در حالی است که قوانین فروش مستقیم در دسامبر 2005 در چین تصویب شده است.
طبق آمار «انجمن فروش مستقیم» هر هفته بیش از 150،000 نفر از مردم دنیا به شرکت های فروش مستقیم چند سطحی می پیوندند! دو درصد از جمعیت آمریکا و به همین میزان در استرالیا وآفریقای جنوبی به کار فروش مستقیم چند سطحیمشغول اند. در این میان، فروش مستقیم چند سطحی، 1% جمعیت بریتانیا و مکزیک، 3 % جمعیت ژاپن و 4% جمعیت کانادا را به خود مشغول کرده است. در تایوان که یکی از فعالترین کشور های دنیا در زمینه بازاریابی شبکه ای به حساب می آید، 18% از جمعیتش شاغل در این تجارت هستند.
گسترش جهانی بازاریابی شبکه ای بسیار چشم گیر است. در طول 2 سال بعد از شروع این تجارت درچین،شرکت تیانشی، که در کار فروش گیاهان دارویی چینی است، 3.5 میلیون توزیع کننده را به خود جذب کرده است. دامنه فعالیت این شرکت به روسیه هم گسترش پیدا کرد و توانست در طول یک سال 40000 توزیع کننده دیگر را به خود جذب کند. بازاریابی شبکه ای در هند و آسیای جنوب شرقی هم رشد چشمگیری داشته است.
×گردش مالی فروش مستقیم چند سطحی در دنیا نزدیک به 120 میلیارد دلار می باشد و در حال گسترش به مرز 150 میلیارد دلار می باشد. بازار فروش مستقیم چند سطحی آمریکا به تنهایی نزدیک به 30 میلیارد دلار گردش مالی دارد( در سال 1992 این رقم چهارده میلیارد دلار بوده است). این در حالی است که ژاپن نیز نزدیک به 23 میلیارد دلار در این زمینه گردش مالی دارد سهم آلمان و فرانسه هرکدام به ترتیب 3.7 و 2.4 میلیارد دلار می باشد. برزیل و مکزیک نیز به ترتیب 8.04 و 4.82 میلیارد دلار در این بازار سهم دارند
×تعداد توزیع کنندگان شاغل در فروش مستقیم چند سطحی در سراسر دنیا نزدیک به 75 میلیون نفر می باشد. از این تعداد نزدیک به 16 میلیون 500 هزار نفر در آمریکا مشغول به این حرفه می باشند. در تایوان حدوداً 4 میلیون 500 هزار ، تایلند 10 میلیون و اندونزی 5 میلیون 500 هزار نفر به این کار مشغول هستند
×مردمانی از همه نژادها ، چه مرد و چه زن به کار فروش مستقیم چند سطحی مشغولند. نسبت تعداد زنان به مردان در این تجارت چهار به یک می باشد. افراد سالخورده حدود 5 درصد و افرادی که از لحاظ فیزیکی ناتوانند حدود 8 درصد بازار این تجارت را تشکیل می دهند
در آخرین آمار ارائه شده توسط فدراسیون جهانی فروش مستقیم در سال 2010، میزان خرده فروشی، تعداد فروشندگان، درصد حضور زنان و درصد سیستم های به کار رفته اعلام شده است. درمیان این مناطق که به چهار دسته تقسیم شده اند، قاره آسیا با میزان خرده فروشی 49 میلیارد و 628 میلیون دلار و 37،194،695 نفر فروشنده در صدر می باشد.
در آمار ارائه شده ی سال گذشته اسامی 53 کشور به چشم می خورد در حالی که در آمار جدید نام 63 کشور وجود دارد. این تعداد نشان دهنده رشد فروش مستقیم در سطح جهانی می باشد.
اسامی کشور های اضافه شده به قرار زیر می باشد:
بلغارستان، یونان، لوگزامبورگ، کاستاریکا، السالوادور، هندوراس، اروگوئه، چین و اسلواکی می باشد.
یکی از کشور هایی که بیشترین رشد را داشته است کشور چین می باشد که هم اکنون بعد از آمریکا و ژاپن در رده سوم قرار گرفته است. این در حالی است که قوانین فروش مستقیم در دسامبر 2005 در چین تصویب شده است.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال 2004 ،5/1 میلیون نفر از مردم برزیل در این حرفه مشغول به فعالیت میباشند که بالغ بر 93% آنها توانسته اند از این صنعت درآمدی به صورت کمیسیون و پاداش در ازای فروش محصولات دریافت کنند .در سال 2004 میزان رشد خرده فروشی از طریق این روش 4/27 % بوده است در حالی که میزان رشد خرده فروشی کلی در برزیل 3/9 % بر اساس آمار رسمی ارائه شده میباشد .
بر اساس آمار در سال 2004 شرکت های فعال برزیل 300 عدد میباشند که میزان فروش آنها در این سال 4/10 بیلیون رئال برزیل میباشد .برخی از شرکت های بزرگ خارجی حاضر در برزیل به قرار زیر میباشند :
Herbalife -Mary Kay – Avon – Amway.
و شرکت های داخلی که مشغول به فعالیت هستند نظیر Natura ، Aretta Contemمیباشند.شرکت های برزیلی بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال 2006 از نظر میزان فروش از تمامی شرکت های بزرگ خارجی پیشی گرفته اند .
مشارکت های اقتصادی ، مالیاتی ، اجتماعی :
صنعت فروش مستقیم با سرمایه گذاری بالا در بخش تولید ، ایجاد مراکز پژوهشی و پرداخت مالیات تاثیرات چشم گیری در اقتصاد این کشور داشته است .
بر اساس بررسی های انجام شده در سال 2004 در برزیل تعداد 15000 نفر به عنوان پرسنلی دائمی در بخش های مختلف این صنعت علاوه بر 5/1 میلیون فروشنده مستقیم مشغول به فعالیت میباشند .
در مجموع و تنها در سال 2004 میزان پرداختی به این تعداد 6/3 بیلیون رئال میباشد که مقدار 7/4 میلیون آن به صورت دستمزد کارکنان و 2/3 بیلیون آن به صورت کمیسیون و پاداش به فروشندگان مستقیم پرداخت شده است .این مقدار نشان دهنده تاثیرات مستقیم اقتصادی این حرفه در کشور برزیل میباشد .
در برزیل 84% فروشندگان زنان میباشند که اکثریت آنها متاهل و خانواده ای متشکل از 3 یا بیشتر را دارند .آمار و ارقام این صنعت نشان دهنده تاثیر ویژه این حرفه در ایجاد فرصت های کار آفرینی برای زنان میباشد به طوری که شاید در بستر دیگری به این تعداد فراهم نباشد .
بر اساس آمار سال 2004 از مبلغ 3/643 رئال ، 1/36 بیلیون در آمد های مالیاتی حاصل شده است . این در حالی است که با خرید محصولات و خدمات از شرکت های دیگر برزیلی و پرداخت ها به کارکنان 2/071 بیلیون رئال حاصل شده که نتیجه آن 9/1 درآمد های مالیاتی میباشد .
مشارکت این صنعت در زمینه ایجاد اشتغال، درآمد ، سرمایه گذاری و توسعه و تحقیقات مجموعا باعث افزایش درآمد های مالیاتی دولت شده است .
در مجموع این صنعت باعث افزایش سطح کیفیت زندگی در افراد حاضر در این حرفه شده است . کارآفرینی ، برنامه کاری انعطاف پذیر و توسعه مهارت های تجاری افراد به خصوص در زمینه فروش از تاثیرات مستقیم حضور این صنعت در این کشور میباشد .
اتحادیه فروش مستقیم در هندوستان در سال 1996 در شهر بمبئی تاسیس شد و در سال 1998 دفتر آن به دهلی نو انتقال یافت. هم اکنون فروش مستقیم چند سطحی در هند یکی از بخش هایی است که از نرخ رشد بالایی برخوردار است .میزان فروش از طریق این شیوه در سال 2004 از 0/538 بیلیون دلار به 0/730 بیلیون دلار در سال 2008 افزایش پیدا کرده است و در آخرین آمار ارائه شده در سال 2010 این رقم به 1062 میلیون دلار رسیده است .
تقریبا 80% از مشتریان و مصرف کنندگان این شیوه توزیع ، از خانواده هایی با درآمد ماهانه 219 تا 877 دلار میباشند همچنین 16 درصد از مصرف کنندگان این بخش از خانوادهایی با درآمد ماهانه کمتر از 219 دلار در ماه میباشند آمار بالا نشان میدهد قشر متوسط جامعه بیشترین استفاده را برای خریداری محصولات و کسب درآمد از این حرفه دارند .
90% مصرف کنندگان بر این باورند که محصولات دریافتی از طریق این شیوه دارای کیفیت بالایی میباشد .نزدیک به 55% از مشتریان تمایل به خرید محصولات مراقبت شخصی و 41/9% در زمینه خرید محصولات مریوط به سلامت از طریق این شیوه تمایل داشته اند .بر اساس آمار گیری انجام شده 80% از مصرف کنندگان قویا بر این باورند که این شیوه راه مناسبی برای صرفه جویی در وقت برای خرید کالاست .
فروش مستقیم چند سطحی در هند رشد فزاینده ای داشته است .این تجارت در سال 2009 ،0/76 میلیارد دلار ارزش گذاری شده است .
انتظار میرود که شرکت های فروش مستقیم رشدی بین 20-22 % در طی 5 سال آینده داشته باشند .در سال 2014 تخمین زده میشود ارزش این تجارت به 80/96 میلیارد روپیه برسد .
بر اساس آمار سال 2004 افراد مشغول در این تجارت به 3/5 میلیون نفر افزایش پیدا کرده اند.
شرکت های فروش مستقیم خارجی بسیاری در هند فعالیت میکنند برخی از شرکت های بزرگ عبارتند از :FLP-Amway-Avon. و برخی از شرکت های داخلی هم عبارتند از : Modicare – Hindustan – Unilevernetwork.
در آمار سال 2008 شرکت های فروش مستقیم 5 میلیارد روپیه به دولت مالیات پرداخت کرده اند و انتظار میرود این رقم به 10 میلیارد در سال 2014 افزایش پیدا کند .ارزش کارخانه هایی که در این راستا اقدام به تولید محصول میکنند 11/55 میلیارد روپیه می باشد و تخمین زده میشود در سال 2014 این تجارت فرصت کارآفرینی را برای نزدیک به 1/8 میلیون نفر در هند فراهم کند .
نزدیک به 25% از افرادی که مشغول در این تجارت هستند قبلا هیچ تجربه ای در این زمینه نداشته اند و بیش از 21% افراد یا در کارهای پاره وقت مشغول به کار بودند یا خود اشتغال بوده اند و این بدان معنا ست که هیچ کدام از این افراد قبلا هیچ گونه مشارکتی در پرداخت مالیات نداشته اند .
نزدیک به 60 % فروشندگان، مرد می باشند و نشان دهند ه این است که این تجارت نه تنها میان زنان محبوب است بلکه مشارکت مردان دارای کار تمام وقت هم در این تجارت زیاد است .
گروه سنی فروشندگان بین 49-18 سال میباشد جمعیت جوان هند بسیار بالاست و این تجارت میتواند فرصت های کارآفرینی بی شماری برای این جوانان فراهم آورد.
در نشستی که 27 آپریل 2011 در شهر دالاس تگزاس برگزار گردید اسامی 100 شرکت برتر سال 2010 اعلام شد. این رتبه بندی بر اساس میزان فروش شرکتها و میزان رشد و توسعه آنها در سطح جهانی می باشد.
رده بندی سال 2010 در مقایسه با سال 2009 دست خوش تغییراتی قابل توجهی بوده است. شرکت Avonهمانند سال گذشته در رتبه نخست این جدول قرار دارد و شرکت Amway نیز رده دوم خود را همانند سال گذشته حفظ کرده است. در میان 10 شرکت اول شاهد رشد قابل توجه شرکت Natura برزیلی از رده پنجم به رده سوم بوده ایم. شرکت Natura با پشت سر گذاشتن شرکت های بزرگ و با سابقه Mary Kay و Vorwerk توانسته در این مکان قرار بگیرد. شرکت Belcorp پرویی هم با دو پله صعود توانسته در رده یازدهم قرار گیرد. شرکت LG کره جنوبی نیز با حفظ رده خود همانند سال گذشته در رده بیست و سوم قرار گرفته است شرکت 55 ساله Shaklee مسن ترین شرکت حاضر در لیست با حفظ جایگاه خود در همان رده بیست و پنجم لیست قرار گرفته است. شرکت چینی Tianshi با 22 پله صعود در سال 2010 جایگاه بیست و پنجم را از آن خود کرده و شرکت Nikken با دو پله سقوط رده پنجاه و نهم را به خود اختصاص داده است.
در مطالب بعدی در رابطه با این شرکت ها، محصولات و طرح درآمدیشان توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد
ممنوعیت فروش مستقیم و بازاریابی چند سطحی و قانونفروش مستقیم در کشور چین نگرانی های زیادی را برای شرکتهای فروش مستقیمی که علاقمند به ورود به بازار چین بودند،به وجود آورد.
از آن به بعد شرکتهای فروش مستقیم تلاش های زیادی را به منظور هم جهت شدن با ممنوعیت های کشور چین انجام دادند یکی از این تلاش ها فروش محصولات در قالب خرده فروشی بود که تا قبل از 23 آگوست سال 2005 ادامه پیدا کرد. آئین نامه فروش مستقیم از 1 دسامبر2005 و قوانین برای ممنوعیت طرح های هرمی از ابتدای نوامبر 2005 تصویب و به اجرا درآمد. اما اندک اندک مخالفتهای چینی ها در رابطه با فعالیت های فروش مستقیم کمرنگ گردید و درهای فروش مستقیم به سوی کشور چین به آهستگی باز شد.
ممنوعیت ها هنوز از بین نرفته و به دلیل اینکه طرح های هرمی ایجاد نشوند؛ فروش مستقیم تحت شرایط دقیق و سختگیرانه،مجوز فعالیت دارند تا اطمینان حاصل شود طرح هرمی یا راه یک شبه پولدار شدن درکار نیست
فروش مستقیم در کشور چین محدود به فروش لوازم آرایشی بهداشتی، غذاهای سلامتی، محصولات بهداشتی، تجهیزات بدنسازی و لوازم آشپزخانه می باشد. و قوانین،شرکتهای چینی و خارجی را که مایل به فعالیت فروش مستقیم در کشور چین هستند را ملزم می کند تا گواهی نامه فروش مستقیم از وزارت بازرگانی دریافت کنند. تا کنون 24 شرکت اعم از چینی و خارجی توانسته اند گواهی نامه فروش مستقیم اخذ کنند
نظرات