آمار فروش مستقیم سال 2010 در فدراسیون جهانی فروش مستقیم منتشر شد. این آمار شامل میزان خرده فروشی، تعداد فروشندگان، درصد حضور زنان و درصد سیستم های به کار رفته می باشد. درمیان این مناطق که به چهار دسته تقسیم شده اند، قاره آسیا با میزان خرده فروشی 49 میلیارد و 628 میلیون دلار و 37،194،695 نفر فروشنده در صدر می باشد.
در آمار ارائه شده ی سال گذشته اسامی 53 کشور به چشم می خورد در حالی که در آمار جدید نام 63 کشور وجود دارد. این تعداد نشان دهنده رشد فروش مستقیم در سطح جهانی می باشد.
اسامی کشور های اضافه شده به قرار زیر می باشد:
بلغارستان، یونان، لوگزامبورگ، کاستاریکا، السالوادور، هندوراس، اروگوئه، چین و اسلواکی می باشد.
یکی از کشور هایی که بیشترین رشد را داشته است کشور چین می باشد که هم اکنون بعد از آمریکا و ژاپن در رده سوم قرار گرفته است. این در حالی است که قوانین فروش مستقیم در دسامبر 2005 در چین تصویب شده است.
طبق آمار «انجمن فروش مستقیم» هر هفته بیش از 150،000 نفر از مردم دنیا به شرکت های فروش مستقیم چند سطحی می پیوندند! دو درصد از جمعیت آمریکا و به همین میزان در استرالیا وآفریقای جنوبی به کار فروش مستقیم چند سطحیمشغول اند. در این میان، فروش مستقیم چند سطحی، 1% جمعیت بریتانیا و مکزیک، 3 % جمعیت ژاپن و 4% جمعیت کانادا را به خود مشغول کرده است. در تایوان که یکی از فعالترین کشور های دنیا در زمینه بازاریابی شبکه ای به حساب می آید، 18% از جمعیتش شاغل در این تجارت هستند.
گسترش جهانی بازاریابی شبکه ای بسیار چشم گیر است. در طول 2 سال بعد از شروع این تجارت درچین،شرکت تیانشی، که در کار فروش گیاهان دارویی چینی است، 3.5 میلیون توزیع کننده را به خود جذب کرده است. دامنه فعالیت این شرکت به روسیه هم گسترش پیدا کرد و توانست در طول یک سال 40000 توزیع کننده دیگر را به خود جذب کند. بازاریابی شبکه ای در هند و آسیای جنوب شرقی هم رشد چشمگیری داشته است.
×گردش مالی فروش مستقیم چند سطحی در دنیا نزدیک به 120 میلیارد دلار می باشد و در حال گسترش به مرز 150 میلیارد دلار می باشد. بازار فروش مستقیم چند سطحی آمریکا به تنهایی نزدیک به 30 میلیارد دلار گردش مالی دارد( در سال 1992 این رقم چهارده میلیارد دلار بوده است). این در حالی است که ژاپن نیز نزدیک به 23 میلیارد دلار در این زمینه گردش مالی دارد سهم آلمان و فرانسه هرکدام به ترتیب 3.7 و 2.4 میلیارد دلار می باشد. برزیل و مکزیک نیز به ترتیب 8.04 و 4.82 میلیارد دلار در این بازار سهم دارند
×تعداد توزیع کنندگان شاغل در فروش مستقیم چند سطحی در سراسر دنیا نزدیک به 75 میلیون نفر می باشد. از این تعداد نزدیک به 16 میلیون 500 هزار نفر در آمریکا مشغول به این حرفه می باشند. در تایوان حدوداً 4 میلیون 500 هزار ، تایلند 10 میلیون و اندونزی 5 میلیون 500 هزار نفر به این کار مشغول هستند
×مردمانی از همه نژادها ، چه مرد و چه زن به کار فروش مستقیم چند سطحی مشغولند. نسبت تعداد زنان به مردان در این تجارت چهار به یک می باشد. افراد سالخورده حدود 5 درصد و افرادی که از لحاظ فیزیکی ناتوانند حدود 8 درصد بازار این تجارت را تشکیل می دهند
در آخرین آمار ارائه شده توسط فدراسیون جهانی فروش مستقیم در سال 2010، میزان خرده فروشی، تعداد فروشندگان، درصد حضور زنان و درصد سیستم های به کار رفته اعلام شده است. درمیان این مناطق که به چهار دسته تقسیم شده اند، قاره آسیا با میزان خرده فروشی 49 میلیارد و 628 میلیون دلار و 37،194،695 نفر فروشنده در صدر می باشد.
در آمار ارائه شده ی سال گذشته اسامی 53 کشور به چشم می خورد در حالی که در آمار جدید نام 63 کشور وجود دارد. این تعداد نشان دهنده رشد فروش مستقیم در سطح جهانی می باشد.
اسامی کشور های اضافه شده به قرار زیر می باشد:
بلغارستان، یونان، لوگزامبورگ، کاستاریکا، السالوادور، هندوراس، اروگوئه، چین و اسلواکی می باشد.
یکی از کشور هایی که بیشترین رشد را داشته است کشور چین می باشد که هم اکنون بعد از آمریکا و ژاپن در رده سوم قرار گرفته است. این در حالی است که قوانین فروش مستقیم در دسامبر 2005 در چین تصویب شده است.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال 2004 ،5/1 میلیون نفر از مردم برزیل در این حرفه مشغول به فعالیت میباشند که بالغ بر 93% آنها توانسته اند از این صنعت درآمدی به صورت کمیسیون و پاداش در ازای فروش محصولات دریافت کنند .در سال 2004 میزان رشد خرده فروشی از طریق این روش 4/27 % بوده است در حالی که میزان رشد خرده فروشی کلی در برزیل 3/9 % بر اساس آمار رسمی ارائه شده میباشد .
بر اساس آمار در سال 2004 شرکت های فعال برزیل 300 عدد میباشند که میزان فروش آنها در این سال 4/10 بیلیون رئال برزیل میباشد .برخی از شرکت های بزرگ خارجی حاضر در برزیل به قرار زیر میباشند :
Herbalife -Mary Kay – Avon – Amway.
و شرکت های داخلی که مشغول به فعالیت هستند نظیر Natura ، Aretta Contemمیباشند.شرکت های برزیلی بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال 2006 از نظر میزان فروش از تمامی شرکت های بزرگ خارجی پیشی گرفته اند .
مشارکت های اقتصادی ، مالیاتی ، اجتماعی :
صنعت فروش مستقیم با سرمایه گذاری بالا در بخش تولید ، ایجاد مراکز پژوهشی و پرداخت مالیات تاثیرات چشم گیری در اقتصاد این کشور داشته است .
بر اساس بررسی های انجام شده در سال 2004 در برزیل تعداد 15000 نفر به عنوان پرسنلی دائمی در بخش های مختلف این صنعت علاوه بر 5/1 میلیون فروشنده مستقیم مشغول به فعالیت میباشند .
در مجموع و تنها در سال 2004 میزان پرداختی به این تعداد 6/3 بیلیون رئال میباشد که مقدار 7/4 میلیون آن به صورت دستمزد کارکنان و 2/3 بیلیون آن به صورت کمیسیون و پاداش به فروشندگان مستقیم پرداخت شده است .این مقدار نشان دهنده تاثیرات مستقیم اقتصادی این حرفه در کشور برزیل میباشد .
در برزیل 84% فروشندگان زنان میباشند که اکثریت آنها متاهل و خانواده ای متشکل از 3 یا بیشتر را دارند .آمار و ارقام این صنعت نشان دهنده تاثیر ویژه این حرفه در ایجاد فرصت های کار آفرینی برای زنان میباشد به طوری که شاید در بستر دیگری به این تعداد فراهم نباشد .
بر اساس آمار سال 2004 از مبلغ 3/643 رئال ، 1/36 بیلیون در آمد های مالیاتی حاصل شده است . این در حالی است که با خرید محصولات و خدمات از شرکت های دیگر برزیلی و پرداخت ها به کارکنان 2/071 بیلیون رئال حاصل شده که نتیجه آن 9/1 درآمد های مالیاتی میباشد .
مشارکت این صنعت در زمینه ایجاد اشتغال، درآمد ، سرمایه گذاری و توسعه و تحقیقات مجموعا باعث افزایش درآمد های مالیاتی دولت شده است .
در مجموع این صنعت باعث افزایش سطح کیفیت زندگی در افراد حاضر در این حرفه شده است . کارآفرینی ، برنامه کاری انعطاف پذیر و توسعه مهارت های تجاری افراد به خصوص در زمینه فروش از تاثیرات مستقیم حضور این صنعت در این کشور میباشد .
اتحادیه فروش مستقیم در هندوستان در سال 1996 در شهر بمبئی تاسیس شد و در سال 1998 دفتر آن به دهلی نو انتقال یافت. هم اکنون فروش مستقیم چند سطحی در هند یکی از بخش هایی است که از نرخ رشد بالایی برخوردار است .میزان فروش از طریق این شیوه در سال 2004 از 0/538 بیلیون دلار به 0/730 بیلیون دلار در سال 2008 افزایش پیدا کرده است و در آخرین آمار ارائه شده در سال 2010 این رقم به 1062 میلیون دلار رسیده است .
تقریبا 80% از مشتریان و مصرف کنندگان این شیوه توزیع ، از خانواده هایی با درآمد ماهانه 219 تا 877 دلار میباشند همچنین 16 درصد از مصرف کنندگان این بخش از خانوادهایی با درآمد ماهانه کمتر از 219 دلار در ماه میباشند آمار بالا نشان میدهد قشر متوسط جامعه بیشترین استفاده را برای خریداری محصولات و کسب درآمد از این حرفه دارند .
90% مصرف کنندگان بر این باورند که محصولات دریافتی از طریق این شیوه دارای کیفیت بالایی میباشد .نزدیک به 55% از مشتریان تمایل به خرید محصولات مراقبت شخصی و 41/9% در زمینه خرید محصولات مریوط به سلامت از طریق این شیوه تمایل داشته اند .بر اساس آمار گیری انجام شده 80% از مصرف کنندگان قویا بر این باورند که این شیوه راه مناسبی برای صرفه جویی در وقت برای خرید کالاست .
فروش مستقیم چند سطحی در هند رشد فزاینده ای داشته است .این تجارت در سال 2009 ،0/76 میلیارد دلار ارزش گذاری شده است .
انتظار میرود که شرکت های فروش مستقیم رشدی بین 20-22 % در طی 5 سال آینده داشته باشند .در سال 2014 تخمین زده میشود ارزش این تجارت به 80/96 میلیارد روپیه برسد .
بر اساس آمار سال 2004 افراد مشغول در این تجارت به 3/5 میلیون نفر افزایش پیدا کرده اند.
شرکت های فروش مستقیم خارجی بسیاری در هند فعالیت میکنند برخی از شرکت های بزرگ عبارتند از :FLP-Amway-Avon. و برخی از شرکت های داخلی هم عبارتند از : Modicare – Hindustan – Unilevernetwork.
در آمار سال 2008 شرکت های فروش مستقیم 5 میلیارد روپیه به دولت مالیات پرداخت کرده اند و انتظار میرود این رقم به 10 میلیارد در سال 2014 افزایش پیدا کند .ارزش کارخانه هایی که در این راستا اقدام به تولید محصول میکنند 11/55 میلیارد روپیه می باشد و تخمین زده میشود در سال 2014 این تجارت فرصت کارآفرینی را برای نزدیک به 1/8 میلیون نفر در هند فراهم کند .
نزدیک به 25% از افرادی که مشغول در این تجارت هستند قبلا هیچ تجربه ای در این زمینه نداشته اند و بیش از 21% افراد یا در کارهای پاره وقت مشغول به کار بودند یا خود اشتغال بوده اند و این بدان معنا ست که هیچ کدام از این افراد قبلا هیچ گونه مشارکتی در پرداخت مالیات نداشته اند .
نزدیک به 60 % فروشندگان، مرد می باشند و نشان دهند ه این است که این تجارت نه تنها میان زنان محبوب است بلکه مشارکت مردان دارای کار تمام وقت هم در این تجارت زیاد است .
گروه سنی فروشندگان بین 49-18 سال میباشد جمعیت جوان هند بسیار بالاست و این تجارت میتواند فرصت های کارآفرینی بی شماری برای این جوانان فراهم آورد.
در نشستی که 27 آپریل 2011 در شهر دالاس تگزاس برگزار گردید اسامی 100 شرکت برتر سال 2010 اعلام شد. این رتبه بندی بر اساس میزان فروش شرکتها و میزان رشد و توسعه آنها در سطح جهانی می باشد.
رده بندی سال 2010 در مقایسه با سال 2009 دست خوش تغییراتی قابل توجهی بوده است. شرکت Avonهمانند سال گذشته در رتبه نخست این جدول قرار دارد و شرکت Amway نیز رده دوم خود را همانند سال گذشته حفظ کرده است. در میان 10 شرکت اول شاهد رشد قابل توجه شرکت Natura برزیلی از رده پنجم به رده سوم بوده ایم. شرکت Natura با پشت سر گذاشتن شرکت های بزرگ و با سابقه Mary Kay و Vorwerk توانسته در این مکان قرار بگیرد. شرکت Belcorp پرویی هم با دو پله صعود توانسته در رده یازدهم قرار گیرد. شرکت LG کره جنوبی نیز با حفظ رده خود همانند سال گذشته در رده بیست و سوم قرار گرفته است شرکت 55 ساله Shaklee مسن ترین شرکت حاضر در لیست با حفظ جایگاه خود در همان رده بیست و پنجم لیست قرار گرفته است. شرکت چینی Tianshi با 22 پله صعود در سال 2010 جایگاه بیست و پنجم را از آن خود کرده و شرکت Nikken با دو پله سقوط رده پنجاه و نهم را به خود اختصاص داده است.
در مطالب بعدی در رابطه با این شرکت ها، محصولات و طرح درآمدیشان توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد
ممنوعیت فروش مستقیم و بازاریابی چند سطحی و قانونفروش مستقیم در کشور چین نگرانی های زیادی را برای شرکتهای فروش مستقیمی که علاقمند به ورود به بازار چین بودند،به وجود آورد.
از آن به بعد شرکتهای فروش مستقیم تلاش های زیادی را به منظور هم جهت شدن با ممنوعیت های کشور چین انجام دادند یکی از این تلاش ها فروش محصولات در قالب خرده فروشی بود که تا قبل از 23 آگوست سال 2005 ادامه پیدا کرد. آئین نامه فروش مستقیم از 1 دسامبر2005 و قوانین برای ممنوعیت طرح های هرمی از ابتدای نوامبر 2005 تصویب و به اجرا درآمد. اما اندک اندک مخالفتهای چینی ها در رابطه با فعالیت های فروش مستقیم کمرنگ گردید و درهای فروش مستقیم به سوی کشور چین به آهستگی باز شد.
ممنوعیت ها هنوز از بین نرفته و به دلیل اینکه طرح های هرمی ایجاد نشوند؛ فروش مستقیم تحت شرایط دقیق و سختگیرانه،مجوز فعالیت دارند تا اطمینان حاصل شود طرح هرمی یا راه یک شبه پولدار شدن درکار نیست
فروش مستقیم در کشور چین محدود به فروش لوازم آرایشی بهداشتی، غذاهای سلامتی، محصولات بهداشتی، تجهیزات بدنسازی و لوازم آشپزخانه می باشد. و قوانین،شرکتهای چینی و خارجی را که مایل به فعالیت فروش مستقیم در کشور چین هستند را ملزم می کند تا گواهی نامه فروش مستقیم از وزارت بازرگانی دریافت کنند. تا کنون 24 شرکت اعم از چینی و خارجی توانسته اند گواهی نامه فروش مستقیم اخذ کنند
منبع